![]() |
Norman Walker Surowe soki warzywne |
Norman Wardhaugh Walker, (1886 – 1985) amerykański biznesmen szkockiego pochodzenia, jeden z pionierów w dziedzinie warzywnych soków i zdrowego odżywiania się. Dr. Walker twierdzi, że tylko żywy pokarm jest w stanie wzmocnić nasz organizm. Żywy, nie na śmierć przegotowany, przetworzony. Enzymy w temperaturze 54 stopni C tracą aktywność i pokarm staje się martwy. Enzymy to złożone substancje ułatwiające trawienie pokarmu i wchłanianie go do krwi. Według badań doktora, chory człowiek nie jest w stanie zjeść dużej ilości surowego pokarmu, by zyskać dla siebie budulec na poprawę zdrowia. Ponieważ obfitość błonnika w pokarmie roślinnym wymaga wielu godzin trawienia co czasem źle wpływa na organizm chorego no i także zdrowego. Doktor postawił sobie pytanie oraz zadanie w jaki sposób pokarm roślinny uczynić rzeczywiście leczniczym. Jaką znalazł odpowiedź? Świeżo wyciśnięte soki warzywne i owocowe. Zaprojektował wyciskarkę do soków. Jego Norwalk Juicer od dziesięcioleci to jeden z najlepszych sprzętów do soków z warzyw i owców. Pierwsze wydanie książki było w roku 1936. Zyskała ona taką popularność, że od tamtych czasów wydawana jest praktycznie co roku w wielu krajach. Teraz ta książka to klasyka “nie konwencjonalnej” medycyny. Trudno kupić ją w Polsce. Większość przepisów doktora umieścił w swojej książce inny lekarz z innego kraju i innego czasu. Dr. G Małachow: „Dieta lecznicza i rozdzielna” |