Walker Norman

walker Norman Walker
Surowe soki warzywne

Norman Wardhaugh Walker, (1886 – 1985) amerykański biznesmen szkockiego pochodzenia, jeden z pionierów  w dziedzinie warzywnych soków i zdrowego odżywiania się.

Dr. Walker twierdzi, że tylko żywy pokarm jest w stanie wzmocnić  nasz organizm. Żywy, nie na śmierć przegotowany, przetworzony. Enzymy  w temperaturze 54 stopni C tracą aktywność i pokarm staje się martwy.

Enzymy to złożone substancje ułatwiające trawienie pokarmu i wchłanianie go do krwi.

Według badań doktora, chory człowiek nie jest w stanie zjeść dużej ilości surowego pokarmu, by zyskać dla siebie budulec na poprawę zdrowia. Ponieważ obfitość błonnika w pokarmie roślinnym wymaga wielu godzin trawienia co czasem źle wpływa na organizm chorego no i także zdrowego.

Doktor postawił sobie pytanie oraz zadanie w jaki sposób pokarm roślinny uczynić rzeczywiście leczniczym.  Jaką znalazł odpowiedź? Świeżo wyciśnięte soki warzywne i owocowe.

Zaprojektował wyciskarkę do soków. Jego Norwalk Juicer od dziesięcioleci to jeden z najlepszych sprzętów do soków z warzyw i owców.

Pierwsze wydanie książki było w roku 1936. Zyskała ona taką popularność, że od tamtych czasów wydawana jest praktycznie co roku w wielu krajach. Teraz ta książka to klasyka “nie konwencjonalnej” medycyny.

Trudno kupić ją w Polsce. Większość przepisów doktora umieścił w swojej książce inny lekarz  z innego kraju i innego czasu. Dr. G Małachow: „Dieta lecznicza i rozdzielna”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s