Michaił Sowietow
SZKOŁA ZDROWIA MICHAIŁA SOWIETOWA
Niniejsza książka otwiera cykl publikacji tworzących unikalny na polskim rynku wydawniczym projekt – Szkoła Zdrowia. Podstawą Części 1, jak również kilku kolejnych książek, jest cykl 52 wykładów wideo prowadzonych przez Michaiła Sowietowa, rosyjskiego lekarza i terapeutę stosującego własne metody lecznicze oraz dietetyczne.
Od redakcji
Michaił Sowietow ma 43 lata, jest dyplomowanym lekarzem z zakresu urologii i uroginekologii. Przez ponad 12 lat z sukcesami praktykował w zgodzie z metodami medycyny akademickiej. Aktualnie jest lekarzem naturopatą, a także frutarianinem.
Wykłady, nagrywane systematycznie przez M. Sowietowa, cieszą się bardzo dużą popularnością w rosyjskojęzycznym Internecie. Opowiada w nich o zdrowym trybie życia, różnorodnych systemach i naturalnych sposobach uzdrawiania organizmu, a także przedstawia autorskie metody zwalczania schorzeń i zapobiegania wielu przypadłościom zdrowotnym. Swoje wykłady dopełnia odpowiedziami na pytania subskrybentów, którzy obecnie stanowią grupę kilkadziesiąt tysięcy osób. Szkoła Zdrowia jest w istocie całościowym programem przywracania zdrowia organizmu ludzkiego, a także równowagi (symbiozy) relacji człowieka ze środowiskiem, w którym żyje.
Niewątpliwą zaletą i jednocześnie novum proponowanej serii książek jest uwzględnienie obecnego stadium cywilizacyjnego rozwoju ludzkości, a więc tego, w jaki sposób kształtowane przez tysiąclecia nawyki żywieniowe wpłynęły na zdolności przyswajania przez organizm poszczególnych rodzajów pokarmów. Autor zatem nie tylko prezentuje właściwą (zdrową i zbalansowaną) dietę, wynikającą m.in. z budowy naszego układu pokarmowego, ale przede wszystkim proponuje program, dzięki któremu przejście na tego typu żywienie nie zakończy się szokiem czy nawet pogorszeniem stanu zdrowia, jak ma to miejsce w wypadku wielu metod propagowanych obecnie. Takie podejście sprawia, że książki te można polecić praktycznie wszystkim, którzy myślą o poprawie swojego zdrowia dzięki diecie, niezależnie od jego aktualnego stanu, warunkowanego np. wiekiem. Będą one nieocenionym źródłem nie tylko praktycznych wskazówek żywieniowych, ale pozwolą również zrozumieć bardziej ogólne zależności i procesy, które zachodzą w naszych organizmach, a które mają niebagatelny wpływ na jakość i długość życia.